Maj

A A A
 
Maj
W maju hartujemy zakupione lub wyhodowane z nasion rośliny rośliny jednoroczne przeznaczone do wysadzenia wystawiając je na parę godzin dziennie na dwór. Grunt pod rozsadę powinien zostać wcześniej przekopany i nawieziony nawozem wieloskładnikowym w ilości 20 dag na 1 metr kwadratowy. Na początku miesiąca można już wysadzać niektóre bardziej odporne na chłodne noce rośliny np: lwią paszczę, astry chińskie i kocanki ogrodowe. Po połowie miesiąca sadzimy petunię, żeniszek, lobelię, szałwię, niecierpki i zatrwiany. Sadzimy też dalie, pacioreczniki, mieczyki, begonie, bielunia i acidanterę. Wysiewamy nasturcję, fasolę wielokwiatową, portulakę i dynię ozdobną. Usuwamy kwiaty z przekwitłych tulipanów i narcyzów, by nie zawiązywały się owoce lecz tworzyły cebule przybyszowe. Również przekwitnięte krzewy migdałka, tawułki, wrzośca i forsycji wymagają przycięcia po przekwitnięciu, by w przyszłym roku kwitły jeszcze obficiej. Obserwujemy rośliny na obecność mszyc i po ich wystąpieniu wykonujemy opryskiwanie odpowiednimi środkami. Trawnik kosimy raz w tygodniu, nawozimy raz w miesiącu i dostarczamy w miarę potrzeb odpowiednich ilości wody. Nie zapominamy o podlewaniu, a szczególnie roślin nowo posadzonych, siewek i tych z małą bryłą korzeniową.